Mijn hoofd zit gewoon vol

Ik moet toegeven dat mijn motivatie voor school de laatste tijd gedaald is naar een dieptepunt, terwijl ik er aan de andere kant enorm naar uit kijk om meer te leren. Beetje paradoxig hè. Het komt erop neer dat ik het gewoon super tof vind om zélf op onderzoek uit te gaan. Zélf te onderzoeken wat ik allemaal reuze-interessant vind en geen opgelegde verhaaltjes over mitochondriaal DNA, de Koude Oorlog en het toetsen van hypotheses in mijn brein te stampen. Ik heb daar gewoon geen zin meer in. Ben he-le-maal klaar met dat opgelegde gedoe.

Mijn hoofd zit gewoon vol. Dat is het. Ik heb genoeg ‘moeten’ leren in de afgelopen jaren en eigenlijk wil ik gewoon alleen nog maar leuke dingen leren. Iedere ochtend neem ik me netjes voor om na school braaf aan mijn schoolwerk te beginnen. Ik maak complete lijstjes op papier en planningen in mijn hoofd die me de illusie voorhouden dat ik vandaag wél hard ga leren, maar dat doe ik toch niet. Ik leer wel wat hoor, maar alleen als ik het leuk vind óf als het echt nodig is. Ik zat vroeger uren aan mijn huiswerk en nu misschien een uurtje per dag? Veel meer zal het op veel dagen niet zijn. De ruimte die gereserveerd is voor ‘moetjes’ zit vol.

Feit is gelukkig dat ik nog maar een paar maanden hoef. Héél fijn, maar aan de andere kant ook pijnlijk. Ik heb nog maar een paar maanden om mijn definitieve eindlijst neer te zetten en ik ben bang, want na 2 schoolexamenweken heb ik 2 cijfers achterin de 5 (afgerond dus nog steeds een 6) maar ik zie mezelf wel de centrale examens in mei volledig verkloten, waardoor ik nog een jaar opgelegde dingen moet leren. Bleh. Ik vind het ook stom dat ik mijn fantastische school met de meest fantastische mensen moet verlaten, want ik heb het hier zó naar mijn zin. Dat kan niemand zich voorstellen. Ik hou van mijn school.

Gelukkig gaan er ook dingen wél goed. Ik zag gigantisch op tegen mijn mondeling Duits, want Duits en ik, dat gaat nooit zo goed samen. Als er in de ijssalon Duitsers komen en ik ze moet helpen kom ik niet verder dan ‘Bitte‘ en ‘Danke‘ en ‘Guten Tag‘ en nu moest ik een kwartier met mijn leraar praten over een Duits boek: ‘Tintenherz’. Guess what? Het ging fantastisch. De leraar kende mij eigenlijk nog niet (het was een invaller) en was best wel heel erg enthousiast. Hij zei dat hij vrolijk van me werd en dat is natuurlijk altijd leuk om te horen. Mijn woordenschat in het Duits is en blijft bagger, maar ik had me voorgenomen om dan maar zo vloeiend mogelijk te babbelen met de woorden die ik wél wist en dat lukte: het volle puntenaantal voor vlotheid, presentatie en uitspraak was in the pocket! Met een 8,9 als resultaat. Ik was echt enorm blij.

Het is ook echt wel zo dat ik nu een verdeling begin te zien in de vakken waar ik wél en niet goed in ben. De meeste cijfers zijn óf heel hoog óf heel laag. Geen ‘mwah’s‘ meer. Duits en Aardrijkskunde staan bovenaan, hoewel AK echt totaaaal niet mijn ding is. Ik wil eigenlijk Nederlands heel graag naar boven werken en hopelijk komt dat goed met mijn volgende examen literatuurgeschiedenis (vind ik leuk, dus komt goed!) en onderaan bungelen Latijn en Biologie. Die vakken zijn gewoon te abstract voor me. Latijn is moeilijk en Bio is héél leuk, maar echt een gevalletje: ik wil alleen de dingen doen die ik leuk vind, dus kom maar op met die organen en DOEI ecologie!

Ik heb trouwens ook nog een leven buiten school hoor. Zo rond de examens staat school alleen een beetje op de voorgrond. Het is maar dat je het weet.

 

4 gedachten over “Mijn hoofd zit gewoon vol

  1. Gefeliciteerd met die 8.9 voor je mo! Vet goed. 😀 Dat je hoeft vol zit van het ‘moeten’ begrijp ik wel. Alleen nog willen leren wat jij leuk vindt, haast utopisch. Het probleem is dat zelfs als je een opleiding hebt gekozen die jou interesseert, je zult afhaken op het ‘moeten’. Althans, dat heb ik. Mijn vakken zijn allemaal zeer boeiend, maar we moeten er zoveel minder boeiende dingen voor doen, hehe. Uiteindelijk is het erg wisselend. De ene keer vind je iets leuk en doe je je best (zoals met Nederlands) en de andere keer moet je er wat meer aan trekken. Succes in ieder geval, het gaat je vast lukken! 🙂

    Like

  2. Jeetje zeg! Super die 8,9! Kan me nog heel goed herinneren dat ik vorig jaar een gat in de lucht sprong na mijn 5,8 mondeling Frans ;). Ik snap goed wat je bedoelt met dat moeten leren, ik was daar ook volledig klaar mee na die vijf jaar en als ik het zo hoor heb jij er zelfs nog een jaar bij? Nu wissel ik elke tien weken van vakken en dat kan ik best wel waarderen. Gewoon van het een in het ander rollen. Het ene blok consumentengedrag en het volgende blok conserveren. Kan het een ieder aanraden!

    Nog even flink doorbijten meid, maar vergeet niet dat je een hoop al weet en niet meer extreem hoeft te stampen! Echt niet, succes! Xoxo

    Like

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s