Wat wil je met je toekomst?

Ik heb altijd wel een idee gehad van wat ik met mijn toekomst wilde. Naast plan A, had ik ook plan B, C en D klaarliggen en ik was van mening dat ik zó veel dingen leuk vond dat het allemaal niet zo veel uit maakte: mijn interesse was immers zo breed, dat bijna iedere studie die ik overwoog me wel zou bevallen. Ik heb zo veel studies serieus overwogen. Van taalwetenschap en logopedie tot pedagogische wetenschappen en humanistiek. En toen wist ik het niet meer.

Want…

Het was alsof ik in een diep zwart gat viel en mijn hele toekomstperspectief wegviel. Hoe dat kwam? Diabetes. Ja. Echt. Het is absoluut niet zo dat diabetes mijn leven beheerst, maar het is wel zo dat andere dingen belangrijk worden. Het enige wat ik de eerste weken na de diagnose wilde, was mensen met diabetes helpen. Op het moment dat zo’n bewerkelijke ziekte in je leven verschijnt merk je wat er allemaal mist, en wat er aan de zorg verbeterd zou kunnen worden. Zo overwoog ik serieus om verpleegkunde te gaan studeren, om uiteindelijk iets met diabetesverpleegkunde te kunnen doen. Dat klinkt me nog steeds als muziek in de oren, want: een diabetesverpleegkundige met diabetes, dat is wel héél cool. Althans, ik zou het wel heel gaaf vinden als ik een diabetesverpleegkundige had die precies zou weten wat diabetes inhoud (en dan niet alleen de getalletjes en feitjes, maar juist vooral het emotionele stuk).

De invloed van ziek zijn

Ik wil mijn leven niet laten beïnvloeden door een ziekte. Ik wil ook geen hele opleiding gaan volgen omdat ik graag één specialisatie van die hele opleiding wil doen. Zeker niet als je die specialisatie pas na 2 jaar relevante werkervaring kunt doen. Verpleegkunde vind ik wel interessant en dat was ook zeker niet iets wat uit de lucht kwam vallen (ik wilde sowieso altijd al geneeskunde doen). Het punt is juist dat ik behoefte heb aan verdieping en uitdaging en zelfstandigheid en daar past een universitaire studie toch wel een beetje beter bij.

Dus. Wat zijn de plannen nu?

Gezondheidswetenschappen. Lach maar. Ja, ik verander voor de tienduizendste keer mijn studiekeuze, maar dat maakt me geen bal uit. Gezondheidswetenschappen. Het voelt goed. Het voelt vertrouwd. Het voelt een beetje veiliger dan het onbekende verre Groningen (waar ik overwoog om taalwetenschap te gaan studeren). Het lijkt me breder en interessanter dan Nijmegen (waar ik pedagogische wetenschappen overwoog) en het is uitdagender en meer verdiepend dan Eindhoven (waar ik verpleegkunde dus even overwoog).

En voor het eerst in mijn leven heb ik het idee dat alle twijfel verdwenen is. Dat wil niet zeggen dat deze studiekeuze vast staat, maar wel dat ik me overtuigd van mijn zaak voel. Als iemand me in het verleden vroeg: ”Maar Anne, als je nú moest kiezen, wat zou je dan doen?” – dan kon ik daar nóóit antwoord op geven, want plan A & B, waren eigenlijk gelijk aan elkaar. Nu is dat niet zo. Nu zou ik vol trots: ”Gezondheidswetenschappen” antwoorden.

Gezondheidswetenschappen in Maastricht heeft een hele brede propedeuse, zodat je kunt ontdekken wat je leuk vindt. In het 2e jaar kies je uit de 4 richtingen: beleid & management, biologie & gezondheid, geestelijke gezondheidszorg en preventie & gezondheid. Dat klinkt allemaal supertof, behalve het beleid- en management stukje (maargoed… je kunt niet alles hebben).

Het is niet zo dat er nu iets zeker is. Maar ik ben blij dat ik eindelijk weer toekomstperspectief heb. (oja. En misschien kan ik hiermee stiekem toch wat met diabetes doen, maar dat is bijzaak 😉 )

Wat voor studie heb jij gedaan  / doe je / ga je doen / overweeg je te doen?

 

 

10 gedachten over “Wat wil je met je toekomst?

 1. Hahaha, ja die studietwijfel is zo herkenbaar! Ik wist al vanaf het begin van de havo dat ik de pabo zou doen, maar hoe langer ik studeer… Nu doe ik religiewetenschappen, daarna de pabo afmaken, maar ik zou ook nog wel pedagogiek en psychologie willen als master; oh en natuurlijk mijn 1e-graads lesbevoegdheid. Waar ik eerst precies wist wat ik wilde, en ergens nog wel weet, krijg ik juist nu de keuzestress, haha. 😛 Fijn dat je nu weer een richting hebt. Gezondheidswetenschappen klinkt erg interessant. 🙂

  Like

 2. Ik herken het zo al die twijfels en net als je zeker weet wat je wilt gaan doen komt er weer wat anders op je pad of in je hoofd. Ik ga vanaf volgend jaar zelf voor het eerst studeren in Rotterdam. Op kamers ga ik nog niet, maar wat heb ik er lang over gedaan voor de juiste opleiding. Ik ga redactioneel medewerker studeren.. ben erg benieuwd, en ik begin deze maand al. spannend.

  Like

  1. Wauw, Janneke! Ik heb net even de opleiding opgezocht, en dat klinkt echt supertof! Als ik naar het MBO zou gaan, zou ik het wel weten 😉
   Ga je er nog over schrijven op je blog? Lijkt me heel interessant om te lezen!

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s