Dagje historisch Den Bosch

Ik wist echt niet dat Den Bosch zulke mooie plekjes had. Toen ik afgelopen dinsdag met alle geschiedenisleerlingen uit mijn leerjaar de bus naar Den Bosch instapte, verwachtte ik er niet heel veel van. Natuurlijk was ik wel eens in het centrum van Den Bosch geweest, maar ik was behoorlijk verbaasd door alle schitterende, historische, verborgen plekjes: de steegjes waar je normaal nooit komt, de straatjes om de stad heen, de eeuwenoude huizen, en bovenal het verhaal achter de Bossche Bol! Wauw!

Allereerst hebben we een mooie stadswandeling gemaakt, beginnend bij een bezoekje aan de Sint-Jan: één van de mooiste kerken van Nederland als je het mij vraagt. Achter in deze kerk zijn allerlei kleine kapelletjes. Voor deze kapelletjes droegen in de middeleeuwen de verschillende gilden zorg. In elke kapel is wel iets moois te zien: van beelden van goud, houtwerk en gedetailleerde schilderijen, tot prachtig glas in lood en de zon die gekleurde lichtstralen door het glas schijnt. De kapel die de meeste indruk op me maakte was de kapel van de kraankinderen: kinderen die dag in, dag uit, in een rad (denk maar aan zo’n hamsterrad) liepen, als krachtbron om schepen te kunnen laden en lossen. Erg zielig, maar wel bijzonder!

Na de Sint-Jan zijn we een eind doorgelopen naar het citadel van Den Bosch: een soort stenen verdedigingswerk. Het bijzondere aan dat verdedigingswerk is dat het niet per se gemaakt is ter verdediging van buitenstaanders maar óók ter verdediging van de inwoners van de stad zelf. Er was in die tijd namelijk een protestantse orde aan de macht, en veel van de Bosschenaren waren christelijk. De grote kanonnen op het citadel waren dan ook naar de stad zelf toe gericht. In de stad zelf hebben we nog enkele christelijke schuilkerkjes gezien, met een kenmerkende roos boven de deur.

hdr

Vervolgens zijn we nog door allerlei mooie, oude steegjes gelopen, waar de huizen vroeger geen nummers maar namen hadden. Het huisje op de hoek was bijzonder en vertelde het verhaal van de Bossche Bol: het was een gevangenis en een pakhuis geweest, en later was er een vishandelaar ingekomen. Die vishandelaar kreeg echter niet genoeg inkomsten binnen met zijn vishandel en dus besloot hij op de bovenverdieping van dit gebouw een dansvloer te maken.

Zijn dansvloer liep helaas óók niet zo goed, en dus ging hij op zoek naar iets speciaals om gasten te lokken. Alles wat exotisch was, was vroeger erg populair, en dus besloot de vishandelaar om een aantal, nogal schaars geklede, negerinnen te laten dansen op zijn dansvloer. Wat daar allemaal gebeurde, is niet bekend, maar wel is me verteld dat hier de ‘Bossche Bol’ vandaan komt. Je kunt zelf vast bedenken wat deze donkere bollen voorstelden.

hdr

Aan het einde van de middag hebben we nog het Noord-Brabants museum bezocht, waar we een tijdvakkenvragenlijst invulden. Niet het meest interessante deel van de middag, maar ik heb me er goed vermaakt.

Dagje tijd over? Bezoek Den Bosch! Maak een rondvaart over de Binnendieze, of loop één van de historische wandelroutes. Je vindt dan de mooiste plekjes…

 

 

3 gedachten over “Dagje historisch Den Bosch

  1. Bossche bol… En ik maar denken dat het gewoon een grote chocoladeslagroomsoes was. Die dingen zijn nu dus nooit meer hetzelfde, hahaha. 😛 Leuk joh, zo’n excursie! 🙂

    Like

    1. Hahaha, het is ook nog steeds een grote chocolade-slagroombol. Eerlijk gezegd was ik die negerinnen snel vergeten toen ik eenmaal in Den Bosch een grote soes voor mijn neus had liggen 🙂

      Geliked door 1 persoon

  2. Den Bosch lijkt me zo mooi om eens te bezoeken. Kom er vaak genoeg doorheen met de trein, maar ik ben er nooit uitgestapt. Misschien moet ik dat toch maar eens gaan doen, haha :). x

    Like

Geef een reactie!