Carnaval: Limburg vs Brabant

Carnaval is hét feest van het zuiden, in het speciaal Limburg en Brabant. In beide provincies heb ik verschillende jaren carnaval gevierd. Toen ik nog in Limburg woonde vierde ik regelmatig Carnaval, en nu, zo’n 5 jaar later, werk ik met de carnaval 4 dagen tot diep in de nacht in Brabant. Maar waar is carnaval nu eigenlijk leuker?

Confetti-groot

Bron

Verkleden

Wat ik voornamelijk heb gemerkt is dat er in Limburg veel meer ‘strijd’ was om wie er het leukste uit zag. Kostuums en carnavalspakken zagen er vaak schitterend uit! In Brabant is alles wat eenvoudiger. Veel mensen komen ook in eenvoudige kleding met wat leuke details. Ik heb het idee dat in Brabant de mensen met carnaval wat meer ‘gelijk’ zijn aan elkaar.

De muziek

Brabantse carnavalsmuziek vind ik echt verschrikkelijk. Ik meen het: van die overdreven Hollandse skihutmuziek (a.k.a: Ik heb een helihelihelihelikopter. Ik heb een heliheliheliheliheee!), zelfs liedjes met een harde g. Dat kan écht niet met carnaval. In Limburg zijn de liedjes gewoon lekker Limburgs, maar daar hebben de liedjes sfeer. Het taaltje is lekker eigen, en de liedjes zijn vaak heel persoonlijk.

Even een voorbeeldje. Dit is één van de leukste Limburgse carnavalsliedjes óóit:

En dit zijn momenteel 2 van de meest gedraaide carnavalsliedjes in Brabant:

Ik ben oprecht heel benieuwd: wat kunnen jullie beter aanhoren?

De polonaise

In Limburg gaat de polonaise de hele avond non-stop door. Totdat de kusjesdans komt. Ik weet niet hoe dat dat lied ofiicieel heet, maar bij de kusjesdans was het in mijn Limburgs dorpje traditie dat iedereen in een grote kring ging staan met de armen om elkaars schouders heen geslagen, en dat de prins dan in het midden stond om iemand een kus te geven, die dan ook in de kring mocht komen om iemand een kus te geven, enzovoort. In Brabant staan mensen voornamelijk aan bartafels, is er weinig gedans, zo nu en dan wel een polonaise, maar bij lange na niet zo veel als in Limburg.

Vier jij carnval?

Bij deze wil ik jullie allemaal een fijne carnaval en/of vakantie wensen!

 

Advertenties

5 gedachten over “Carnaval: Limburg vs Brabant

  1. Ik vind carnaval zelf helemaal niet zo leuk, maar dat van aan die bartafels is wel echt heel erg waar. Zonde eigenlijk, dat gedans lijkt me veel leuker. De verschillen in muziek wist ik echt niet, grappig eigenlijk. Wel zijn (naar mijn mening) de wagens in de optocht veel mooier in Limburg, maar het zou ook kunnen dat de optocht hier in het dorp saai is…
    Maar goed, leuk artikel! 🙂

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s