Zingen tijdens een hersenoperatie

Als je hersenpan open ligt zomaar even een opera van Schubert zingen. Dat kan. Ambrož Bajec-Lapajne is daarvan het levende voorbeeld. Hij onderging een wakkere hersenoperatie, en hij zong. Hij zong zelfs heel mooi. Hij zong zo mooi dat ik kippenvel kreeg. Deze beelden zijn zó bijzonder dat ze echt even gedeeld moeten worden…

Ambrož Bajec-Lapajne is een Sloveense operazanger, die in Utrecht geopereerd werd voor een hersentumor, met als doel de tumor weg te halen. Natuurlijk kun je niet zomaar lukraak alles uit die hersenen wegsnijden, en daarom moest Ambrož wakker blijven tijdens de operatie. Bij zo’n hersenoperatie komt het vaker voor dat patiënten woorden moeten herhalen of vragen moeten beantwoorden om te kijken of hun taal- en spraakvermogen niet weg valt. Als de chirurgen een bepaald deel van de hersenen stimuleren, en de patiënt kan de opdrachten die hij/zij krijgt niet meer goed uitvoeren, dan weten de chirurgen dat ze een gebied stimuleren dat essentieel is voor het taal- en spraakvermogen van de patiënt, en dan weten ze dat ze dat gebied van de hersenen niet weg kunnen halen.

In het geval van Ambrož hoefde hij geen vragen te beantwoorden of woorden na te zeggen, maar mocht hij zingen. Door de operatiekamer heen klinkt de rustgevende achtergrondmuziek van een piano, en Ambrož mooie operastem. Het is zó bijzonder om te zien hoe prachtig hij zingt, terwijl zijn schedel open ligt, en er chirurgen opereren. Kijk zelf maar:

 

Ik ben nog steeds zo onder de indruk. Wat mooi dat dit tegenwoordig mogelijk is!

De operatie is al ongeveer anderhalf jaar geleden uitgevoerd. Het gaat nu goed met Ambrož.

Advertenties

5 gedachten over “Zingen tijdens een hersenoperatie

  1. Oké, het verhaal klinkt heel mooi, indrukwekkend, en bijzonder. Maar, ik weet niet of ik het filmpje durf te kijken. Ben nooit zo goed met open wonden, laat staan open hoofden…

    Like

    1. Filmpje even kort aan gehad zonder te kijken, hehe… Wat ben ik ook een angsthaas hè. 😮 Maar zijn stem klinkt echt prachtig! Wauw, en dat tijdens een hersenoperatie. Ik moet er niet aan denken om zoiets wakker te ondergaan.

      Like

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s