Van Facebook terug naar Leesboek!

Social media is meestal een belangrijk onderdeel van het leven van jongeren. Generatie Y is de generatie als het om social media en moderne elektronica gaat. Echter kunnen er ook een boel nadelen aan het gebruik van social media zitten! Daarom schreef ik een betoog over social media waarin ik de stelling: ”social media moet verboden worden voor jongeren” verdedigde. Natuurlijk ben ik het zelf niet volledig eens met deze stelling -al ik ben ik er wel meer voordelen van in gaan zien, door het schrijven van dit betoog-. Mijn doel voor nu is vooral om iedereen nog eens even te laten nadenken over zijn of haar internet- en social mediagebruik. Natuurlijk is het bijna onmogelijk om social media af te schaffen, maar het is altijd de moeite waard om eens na te denken over je eigen internetgebruik 🙂

Van Facebook terug naar Leesboek!

Voordat ik ga slapen nog even een overdreven duckface selfie versturen via snapchat, de laatste posts op mijn timeline van instagram liken, nog een tweet de wereld in zenden, even op facebook checken of het nog steeds aan is tussen Henk en Ingrid en de zoveelste uitnodiging voor candy crush afwijzen. Ik wil immers niets missen en al helemaal niet achterlopen! Iedere dag opnieuw liken 1,7 miljoen Nederlandse jongeren de zoveelste foodpost op facebook. Uit een actueel onderzoek uit januari 2015 van het onderzoeksbureau Newcom, onder 761 jongeren tussen de 15 en 24 jaar, bleek dat 98% van de jongeren actief is op social media. Daarvan is de gemiddelde jongere actief op 4 platformen. Social media vormt een enorme aantrekkingskracht voor jongeren. Het is hip, veelzijdig en altijd up-to-date, maar daarnaast ook enorm slecht en ongezond. Social media moet verboden worden voor jongeren!

Ten eerste krijgen jongeren door het gebruik van social media enorm veel informatie binnen. Uit een onderzoek van psycholoog Larry Rosen, een internationaal erkende expert op het gebied van psychologie achter technologie, bleek dat jongeren die veel gebruik maken van social media vaker kampen met gezondheidsproblemen zoals maag- en darmklachten, depressie en angstaanvallen. Ook bleek dat het gebruik van social media invloed heeft op de schoolprestaties. studenten kunnen zich slechts 15 minuten goed concentreren doordat de aandacht daarna weer gericht wordt op hun smartphone. Daarnaast blijkt uit onderzoek van de Nationale Academie van Media & Maatschappij dat alle informatie die binnenkomt via social media verwerkt moet worden, en dat veroorzaakt stress. Als er een nieuw bericht binnenkomt, een ringtone klinkt of een beeldscherm oplicht is dat een directe stimulans voor de hersenen om de smartphone te bekijken. Het negeren van die stimulansen veroorzaakt stress en een constante druk om altijd en overal in contact te staan met vrienden en volgers. Die druk kan uitmonden in een verslaving aan social media: socialbesitas. Mensen die lijden aan socialbesitas hebben vaak last van fear of missing out: ze zijn bang om iets te missen. Dat veroorzaakt stress, slaapproblemen, depressieve klachten, concentratieproblemen en eenzaamheid.

Daarnaast kan social media erg gevaarlijk zijn. Via social media kan iedereen zich anders voordoen dan hij of zij werkelijk is. Die leuke, gespierde, achttienjarige jongen kan net zo goed een vijftigjarige man zijn. Ieder jaar opnieuw worden er zaken bekend van jongeren die via social media op een onprettige manier benaderd zijn. Zo bleek uit onderzoek van digibewust (tegenwoordig veiliginternetten) dat 2 op de 3 jongeren tussen de 12 en 16 jaar online wel eens iets vervelends heeft meegemaakt. Voorbeelden hiervan zijn pesten en grooming, waarbij volwassenen zich voordoen als jongeren en via social media contact zoeken.

Er wordt wel eens gezegd dat het gebruik van social media, ook voor jongeren, eigen verantwoordelijkheid is. Het is immers mogelijk om profielen goed af te schermen. Toch lopen er overal ter wereld hackers rond, die profielen binnen weten te dringen. Ook zitten er in de algemene voorwaarden van de verschillende social media netwerken wat addertjes onder het gras. Iedereen die op facebook een account aanmaakt moet de algemene voorwaarden accepteren. In die algemene voorwaarden staat dat facebook de licentie krijgt op jouw foto’s. Dat betekent dat facebook met die foto’s mag doen wat het wil. Dat geld ook voor je profielfoto en statusupdates. Bovendien hebben jongeren vaak niet in de gaten wat voor gevolgen het posten van een foto kan hebben. Het plaatsen van een vakantiefoto is voor dieven de perfecte aanleiding voor het plegen van een inbraak, en het posten van een foto van jezelf en je vrienden in een dronken bui kan een aanleiding voor een werkgever zijn om je niet aan te nemen. Jongeren zijn zich in mindere mate bewust van deze gevolgen. Ze zijn de wereld van social media ingezogen, en een goed bewustzijn ontbreekt.

Bovendien draagt social media bij aan het ontwikkelen van een narcistische persoonlijkheid. Dat bleek onder anderen uit een onderzoek aan de universiteit van Singapore. Zij concludeerden dat mensen met een narcistische persoonlijkheid vaker statusupdates plaatsen. Op social media is iedereen namelijk bezig om zichzelf op de beste manier te presenteren. Het is eenvoudig om te liegen over je lengte, gewicht of carrière, en uit onderzoek van radar blijkt dat 6 op de 10 mensen die ingeschreven staan op datingsites dit dan ook regelmatig doet. Als samenleving maken wij jongeren op deze manier erg onzeker. Iedereen wil voldoen aan het ideaalbeeld, en door middel van het maken van de perfecte foto met de perfecte filter, proberen jongeren zich zo goed mogelijk te presenteren. Wat ons niet bevalt wordt gewoon weggelaten. Niemand plaatst immers op twitter dat hij of zij een grote neus, scheve tanden en dikke benen heeft.  Presenteren gebeurt niet alleen door middel van foto’s en informatie over jezelf, maar ook door het verzamelen van zo veel mogelijk ‘’vrienden’’. Echte gesprekken en kwalitatieve connectie met anderen gaan daardoor ten koste van statusupdates en het verbreden van je netwerk. Dat veroorzaakt eenzaamheid: je 520 ‘’vrienden’’ van facebook staan niet zomaar voor je deur wanneer je als jongere werkeloos raakt, de hele dag alleen thuis zit, en daarnaast nergens aangenomen wordt vanwege de foto’s die je roekeloos op facebook plaatste.

Social media is dus erg slecht voor de gezondheid van jongeren en kan tevens socialbesitas veroorzaken. Bovendien is social media onveilig omdat je niet met zekerheid kunt zeggen wie er achter een bepaald profiel zit en jongeren zijn zich vaak niet bewust van de gevolgen van het plaatsen van een foto of update. We gebruiken social media om onszelf te identificeren. We zijn onze ideale profielfoto, volgers en statusupdates. We geven ons leven online vorm door middel van ons profiel. We kunnen onderhand wel spreken van ‘’Ik deel, dus ik ben’’, maar laten we de generatie van de toekomst voor die gedachte behoeden. Laten we social media verboden maken voor jongeren.

Advertenties

Een gedachte over “Van Facebook terug naar Leesboek!

  1. “Socialbesitas” :’) Hihi ik moest daar wel een beetje om lachen. Het is maar net hoe je met social media omgaat. Overigens heb ik op bijvoorbeeld Facebook veel meer last van de oudere generatie die onzinnige dingen online zet en candy crush uitnodigingen blijft sturen.

    Like

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s