Het pretpakket

Pretpakket is volgens wikipedia een negatieve benaming voor een pakket dat weinig exacte vakken bevat. Er wordt gezegd dat iemand met een pretpakket een vakkenpakket met de minste weerstand kiest, maar dat slaat dus helemaal nergens op. Want ”een vak met de minste weerstand” is niet per definitie een exact vak. Wie goed is in exacte vakken, heeft met N&T misschien wel een ‘pretpakket’

Vroeger was een pretpakket een pakket zonder exacte vakken, maar omdat wiskunde tegenwoordig voor iedereen verplicht is, is het profiel Cultuur & Maatschappij (C&M) benoemd tot pretpakket. Ik kan jullie helaas alleen wat vertellen over de pakketten zoals deze gevormd zijn op het gymnasium, houd er dus rekening mee dat pakketten voor de HAVO, het VMBO en het Atheneum anders zijn.

Op het gymnasium volg je bij het profiel C&M de verplichte vakken (zoals Nederlands, Engels, wiskunde, levensbeschouwing, Latijn of Grieks, maatschappijleer en ANW -vanaf volgend jaar wordt ANW overigens afgeschaft-) Daarnaast volgt iedereen het verplichte deel: wat bestaat uit geschiedenis. Éen maatschappij-vak: aardrijkskunde of economie. Één cultuur-vak: Een moderne vreemde taal of kunst of muziek of soms filosofie of maatschappijwetenschappen of drama, maar dat wordt niet op alle scholen aangeboden. Daarnaast moet iedereen één verplicht keuze-examenvak kiezen en e.v.t. extra vakken.

Als je dat filmpje ziet, en al die leuke vakken hoort dan zie je toch meteen dat er niets mis is met dit profiel. Het heeft puur met interesse te maken. Iemand die gewoon enorm veel belangstelling heeft voor cultuur, onderwijs, maatschappij en mensen is toch gewoon vrij om een profiel zoals C&M te kiezen. Dan kies je toch niet bij voorbaat de makkelijkste weg?

Een daarbij… Mensen die goed zijn in exacte vakken, maar bijvoorbeeld helemaal niets van talen bakken kiezen ook voor de makkelijkste weg als zij het profiel Natuur & Techniek kiezen, toch? Het hangt er maar vanaf waar je goed in bent…

Zelf doe ik op dit moment Cultuur en Maatschappij met alle verplichte vakken, Latijn, Wiskunde A, geschiedenis, aardrijkskunde en Duits. En als keuze-examenvak doe ik Biologie. Ik heb geen extra vakken.

Wat doen/hebben jullie voor profiel (gedaan)? Spe(e)l(d)en pretpakketten een grote rol bij jullie op school?

6 gedachten over “Het pretpakket

  1. Er zijn wel sommige mensen die voor een pakket met muziek/kunst/beeldende vorming enz. gaan. Zelf heb ik nu profiel economie en maatschappij met als keuzevak management&onderneming en Spaans. Dat is voor mij een pretpakket, omdat het echt vakken zijn die me allemaal leuk lijken. Met vakken zoals kunst doe je mij juist geen plezier…

    Like

    1. Mijn punt is eigenlijk dat het hele idee van een ‘pretpakket’ onzin is. Maar je hebt wel gelijk: Je moet de vakken kiezen die je leuk vind!

      Like

  2. Ooo, ik ben het hier zó erg mee eens. Ik kon me echt enorm irriteren op de middelbare school, toen mensen mijn vakkenpakket een ‘pretpakket’ noemden. Dit terwijl de mensen die natuurkunde etc. hadden gekozen enorm slechte cijfers haalden bij talen en een vak als geschiedenis. Iedereen heeft zijn eigen sterktes en zwaktes. Het één is niet per se beter, dan het ander.

    Like

  3. Ik werd soms echt chagrijnig op de middelbare school als mensen zeiden dat ik een pretpakket had. Ik had juist voor C&M gekozen zodat ik de talen kon doen, omdat ik dat leuk vond. Voor mensen die de exacte vakken leuk vinden, is N&T en N&G leuker om te doen. C&M is helemaal niet makkelijker dan die andere pakketten, het hangt er gewoon vanaf waar je interesses liggen 🙂

    Geliked door 1 persoon

  4. Ik ben het hier helemaal mee eens, de meesten kiezen waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden en dus eigenlijk een pretpakket. Ik heb overigens NT en NG met 5 talen (de verplichte ook meegerekend) en filosofie 😉

    Like

Geef een reactie!